Patatas bravas

Hola mis amigos! Solfylte dager tvinger graderstokkene til værs i hovedstaden, og de hete temperaturene maler trærne i de friskeste grønnfarger. I dag har jeg vært flink og lest litt pensum, og kost meg med herlig mat og drikke på Lekter'n på Aker Brygge. Uansett,  i skrivende stund sitter jeg storfornøyd ute på terrassen med et skikkelig tapasmåltid i magen. For de som ikke kjenner til tapas, er dette spanske forretter som finnes i alle mulige former og fasonger. Navnet kommer fra ordet tapar, som betyr å beskytte på spansk. Opprinnelig benyttet spanjolene små fat eller skåler for å beskytte glass med drikke i, slik at slemme fluer ikke ramlet nedi. Disse skålene ble senere brukt til diverse småretter, og med det var tapasen som matrett født.

Vanskelighetsgrad: Lett.

Tidligere var det vanlig å servere tapas før en større hovedrett, mens en senere tradisjon går ut på å kombinere flere småretter slik at en får et fullverdig måltid. En av mine favoritter blant de uendelig mange rettene er patatas bravas. Om vi oversetter det fra spansk til norsk, betyr det rett og slett "ildfulle poteter." Og som navnet kanskje avslører, er dette stekte poteter som serveres med en sterk og supergod tomatsaus.

Dette trenger du: 4 store poteter i terninger, 1/2 ts salt, 1 t/s paprikapulver, 1/2 ts chillipulver, 1/2 dl rømme, 2 ss olivenolje, 1/2 dl rødvinseddik, 2 dl dolmiotomatsaus, eller hjemmelaget tomatsaus.

Dette gjør du:

1. Lag en marinade ved å blande alle ingredienser bortsett fra tomatsaus og poteter i en skål.

2. Ha potetbitene i en ildfast form, og hell over marinaden. Stek potetene i 15 minutter på 180 i grader, over- og undervarme. Detter heller du over tomatsausen, og steker dem i 5-10 minutter til.



Tapaen smaker herlig alene, men må gjerne kombineres med for eksempel aioli eller andre typer tapas. Jeg kommer til å legge ut flere tapasoppskrifter fremover, og håper dere får prøvd dem ut.

For øvrig akkompagneres tapasen med herlig spansk drikke, slik at den spanske matfølelsen kommer skikkelig til utrykk. For eksempel Albariño, eller tørr sherry som spanjolene foretrekker.

Hasta luego, besos y abrazos. :D




9 kommentarer

Kristina

28.04.2011 kl.19:33

Fan, varför är jag inte i norge nu....

Rita

28.04.2011 kl.19:54

DIGG

Emine

29.04.2011 kl.06:54

ELSKER tapas!

rigmor

29.04.2011 kl.08:33

Driit fett, dette må jeg prøve :) ! Husk å legge ut oppskiften.

Magnus

29.04.2011 kl.08:38

Nam!

Eriik

29.04.2011 kl.08:39

Viva laaa spania!:D

Janne, kommenterer tilbake

29.04.2011 kl.17:15

nice :)

helene

01.05.2011 kl.02:35

yummy! :D

Emine

28.06.2011 kl.15:30

prøvde ut dette, og det var kjempe godt!

Skriv en ny kommentar

hits