Gaufre de Bruxelles - Sprø belgiske vafler

De fleste av oss har en eller en annen gang spist noe som vi har trodd eller har hørt  er en belgisk vaffel. Det er mulig du har det, men sannsynligheten er svært lav. For en autentisk belgisk vaffel er noe helt annet enn de tørre forhåndsstekte vaflene en finner i dagligvaren og på kaféene i Norge.

De virkelige belgiske vaflene, de som fyller Belgias gater med godlukt og lokker til seg både store og små, er rett og slett himmelske, og kan aldri sammenliknes med hel-og halvfabrikata som en får kjøpt i resten av verden. Skal du ha en ordentlig opplevelse, må du rett og slett bake selv. Det finnes mange ulike typer av belgiske vafler, og de to mest kjente er Gaufre de Bruxelles, sprø rektangulære vafler oprinnelig fra Brussel, og Gaufre de Liège, mer seige ovale vafler fra byen Liège. Nedenfor kommer oppskriften på de førstnevnte, som skiller seg fra de norske på formen, og ikke minst smaken. De er for øvrig laget av en gjærdeig, og ikke røre slik de norske er. Du trenger et eget belgisk vaffeljern til disse, som du får kjøpt på Jernia, Clas Ohlson eller liknende.

Vanskelighetsgrad: Lett.

Dette trenger du: 1 1/2 ts tørrgjær, 120 g smør, 2 ss sukker, 2 egg, 1 ts vaniljesukker, 7,5 dl hvetemel, 2,5 dl vann, 2,5 dl melk, og én klype salt.

Dette gjør du:

1. Løs opp gjæren i lunken melk, og tilsett vann og smeltet smør. 

2. Ha i hvetemel, vaniljesukker og salt, og rør godt til du får en klumpfri deig.

3. Tislutt pisker du egg og sukker til eggedosis i en annen bolle, og rører det forsiktig inn i deigen. Deigen skal nå ha en klissete konsistens, som likner en ganske tykk røre. Røren skal heve i minst 20-60 minutter før den stekes til vafler. Jeg personlig har latt den stå i kjøleskapet over natten før den stekes flere ganger, og har god erfaring med dette.

4. Stek vafflene i et belgisk vaffeljern, på samme måte som en gjør i et norsk vaffeljern.

Dryss over melis, og server med friske bær, litt pisket krem eller iskrem til. Et glass fruktig Chardonnay er heller ikke å forakte. Bon apétit! :D







17 kommentarer

gyrk

16.06.2011 kl.23:18

Nam! Jeg pleier å lage liege-varianten, men skal teste disse!

Nina

17.06.2011 kl.13:18

Elsker å lese bloggen din! Blir så glad og inspirert! God helg! :)

Ida

17.06.2011 kl.23:17

Jada, dette hadde smakt godt!! JA TAKK!! :-) Hehe!

foralldel

18.06.2011 kl.01:50

Nina: Aw, så bra! :D Håper du får en flott helg du også. =D

foralldel

18.06.2011 kl.01:51

gyrk: Liege-varianten er best til krem og liknende, med iskrem liker jeg denne best, for da blir den ikke helt myk med én gang. :D

Monica

19.06.2011 kl.16:51

Ventet på denne oppskriften! :D HERLIG

foralldel

19.06.2011 kl.22:43

Monica: Du får prøve og lage de da! :D

Magne D. Antonsen

22.06.2011 kl.16:10

Hei! Magne fra VG her. Nå har jeg lagt innlegget ditt som dagens anbefaling på Lesernes VG, kanskje poster jeg det på Facebook http://www.facebook.com/lesernesvg og twitter http://twitter.com/lesernesvg også :-)

Sis

22.06.2011 kl.18:29

Kan man bruke vanlig vaffeljern?

foralldel

22.06.2011 kl.19:42

Sis: Du kan bruke vanlig vaffeljern, men da får du ikke belgiske vafler, det blir mer norske vafler med en litt annen smak. D

foralldel

22.06.2011 kl.19:44

Magne D. Antonsen: Åh, så utrolig gøy! Tusen takk! :D

Eivind Osjord

22.06.2011 kl.21:51

Det tilsettes tørrgjær, men det er ikke angitt noen tid for gjæren å utvikle seg. Stemmer dette? Kan den tørre gjæren gi luftige og sprø vafler?

foralldel

22.06.2011 kl.22:08

Eivind Osjord: Selvsagt kan den det! :D Denne oppskriften er hentet rett fra Belgia, fra et tradisjonelt bakeri, hvor gjær er benyttet i deigen i flere år. Du trenger kun å heve den til dobbel strørrelse, skal skrive det inn i innlegget. Takk for kommentar! :D

eirik

22.06.2011 kl.23:03

Skal ikke gjærdeig heves før steking? Andre oppskrifter anbefaler ca 40 minutter til en time hevingstid, evt heves til deigen har dobbel størrelse.

foralldel

22.06.2011 kl.23:11

eirik: Det skal den. Står 20 minutter i oppskriften, men det beste er å la den stå litt til. =)

fredM

27.06.2011 kl.08:00

Etter å ha lest dette innlegg, sprang jeg sporenstreks til min el-forhandler og kjøpte meg et Belgiskvaffel-jern.

Samma kvelden laget jeg et røre(?) etter oppskriften som nevnes her.

Fy Flaten, for et røre.

Det boblet, det sydet og det LUKTET.

Jeg er en ivrig brødbaker, men dette var verre enn det verste.

Tykk sats er den beste beskrivelse.

Og å få denne slurien på vaffeljernet var alt annen enn enkelt.

Men jeg fikk det til og vaflene ble det.

DEILIGE vafler.

Særdeles deilige vafler.

Så det blir ikke siste gang, men for guds skyld folkens: IKKE smak på røret.

foralldel

27.06.2011 kl.10:24

fredM: Haha! Joda, røren kan være fæl i konsistens. Jeg pleier å bruke en dyp øse til fordele den i jernet, da er det noe enklere. Og joda, jeg har nok godt i fellen og smakt på røren allerede. Det gjør jeg ikke igjen for å si det sånn xP

Men det er godt å høre at vaflene ble gode tilslutt! :D

Skriv en ny kommentar

hits