Herlige belgiske vafler - Oppskrift fra Belgia!

De fleste av oss har en eller en annen gang spist noe som vi har trodd eller har hørt  er en belgisk vaffel. Det er mulig du har det, men sannsynligheten er svært lav. For en autentisk belgisk vaffel er noe helt annet enn de tørre forhåndsstekte vaflene en finner i dagligvaren og på kaféene i Norge.

De virkelige belgiske vaflene, de som fyller Belgias gater med godlukt og lokker til seg både store og små, er rett og slett himmelske, og kan aldri sammenliknes med hel-og halvfabrikata som en får kjøpt i resten av verden. Skal du ha en ordentlig opplevelse, må du rett og slett bake selv. Det finnes mange ulike typer av belgiske vafler, og de to mest kjente er Gaufre de Bruxelles, sprø rektangulære vafler oprinnelig fra Brussel, og Gaufre de Liège, mer seige ovale vafler fra byen Liège. Nedenfor kommer oppskriften på de førstnevnte, som skiller seg fra de norske på formen, og ikke minst smaken. De er for øvrig laget av en gjærdeig, og ikke røre slik de norske er. Du trenger et eget belgisk vaffeljern til disse, som du får kjøpt på Jernia, Clas Ohlson eller liknende.

Vanskelighetsgrad: Lett.

Dette trenger du: 1 1/2 ts tørrgjær, 120 g smør, 2 ss sukker, 2 egg, 1 tsvaniljesukker, 7,5 dl hvetemel, 2,5 dl vann, 2,5 dl melk, og én klype salt.

Dette gjør du:

1. Løs opp gjæren i lunken melk, og tilsett vann og smeltet smør. 

2. Ha i hvetemel, vaniljesukker og salt, og rør godt til du får en klumpfri deig.

3. Tislutt pisker du egg og sukker til eggedosis i en annen bolle, og rører det forsiktig inn i deigen. Deigen skal nå ha en klissete konsistens, som likner en ganske tykk røre. Røren skal heve i minst 20-60 minutter før den stekes til vafler. Jeg personlig har latt den stå i kjøleskapet over natten før den stekes flere ganger, og har god erfaring med dette.

4. Stek vafflene i et belgisk vaffeljern, på samme måte som en gjør i et norsk vaffeljern.

Dryss over melis, og server med friske bær, litt pisket krem eller iskrem til. Et glass fruktigChardonnay er heller ikke å forakte. Bon apétit! :D

5 kommentarer

maggie

11.11.2011 kl.15:52

åh.. så det er det her du har holdt å med ibelgia?

Karoline

12.11.2011 kl.12:23

Jeg som ELSKER belgiske vafler fra norske bakerier kommer nok til å digge disse enda mer :) Takk for tips om hvor man kan kjøpe jern - har ikke funnet noen hittil, så får kikke i en av butikkene du har anbefalt ;)

foralldel

12.11.2011 kl.19:27

maggie: Var vel det.(A)

foralldel

12.11.2011 kl.19:28

Karoline: Yay! :D

Superkokken

14.11.2011 kl.17:56

nam,nam - denne skal testes :-)

Beste mathilsen fra Superkokken

Skriv en ny kommentar

hits