Ukens sjokoladeanmeldelse: Nervøs franskmann

Bokelskere gjør det, vinelskere gjør det og filmelskere gjør det. Akkurat ja, de anmelder ting. Ting de elsker, ting de har en smule peiling på. Og fra og med i dag gjør jeg det også. Ikke sminke, ikke bøker, men sjokolade!<3 Kan det bli bedre? Tviler jeg på! Uansett, jeg kommer fotrinnsvis til å ta for meg én sjokolade i uken, og skrive litt om den i et blogginnlegg. Sjokoladesmaking på nett med andre ord. Håper konseptet faller i smak! Første mann/dame ut er Gianduja fra franske Valrhona.

Når en holder på med sjokoladesmaking, bruker en alle fem sanser til formålet. Det høres kanskje litt spesielt ut, men sånn er det nå bare. Nedenfor tar jeg for meg de mest sentrale for denne sjokoladen. 

Syn

Man begynner med synet. Er sjokoladen lys eller mørk? I dette tilfellet er sjokoladen relativ lys. En gianduja generelt er en melkesjokolade blandet med ristede hasselnøtter som pulveriseres. Vi kan altså ved hjelp av fargen avgjøre om sjokoladen har en bitter, eller søt smak. Videre kan overflaten avgjøre sjokoladens kvalitet. Er sjokoladens overflate matt? Det er den i vår situasjon, noe som er svært synlig på bildene. Dette kan bety at sjokoladen har vært dårlig temprert, og til og med at lys eller varme har ødelagt sjokoladens fettkrystaller. Imidlertid er ikke dette avgjørende denne gangen, siden sjokoladen består av 32 prosent nøtter, noe som kan gi den en matt overflate selv om den er av god kvalitet. Valrhona betraktes som en av verdens dyktigste sjokoladeprodusenter, og en enkel bedømmelse av overflaten er ikke nok til å si noe om smaken.

Lukt

Det neste vi skal vurdere er lukten av sjokoladen. Jeg vet ikke om jeg er den eneste, men før jeg spiser sjokolade snuser jeg litt på den med nesetippen. Ser kanskje litt søkt ut, men, men. Hvem bryr seg? Ut ifra lukt kan vi nemlig oppdage ulike bismaker som finnes i sjokoladen. Fruktsmaker, blomsterdufter, kaffe, nøtter, te osv. Dette sier mye om smaken, og en kan også avgjøre om sjokoladen er av dårlig kvalitet, da den vil lukte kalendersjokolade, og harsknet fett. I vårt tilfelle kjente man en flott duft av ristede hasselnøtter, men selve lukten av sjokolade var svært ubehagelig. Jeg har luktet på minst ett tonn Valrhona iløpet av mitt lille liv, og det her var noe helt ekstraordinært på en særdeles negativ måte...

Hørsel:

Sjokoladen svarer kanskje ikke tilbake om du kosesnakker til den, men om du brekker den, og hører etter, vil knekkelyden avsløre om den er myk eller hard, kald, varm, eller akkurat passe. Med denne sjokoladen er dette unødvendig, siden den inneholder 30 prosent nøtter. Allikevel er dette greit å vite til senere sjokoladetester.

Smak:

Og tilslutt har vi smaken. I skirvende stund har jeg en bit i munnen, og skal definere smaken så presis som mulig. Ved definering av smak vektlegger mann sødme, bitterhet, syrlighet, smelteprofil og konsistens. Sjokoladen begynner å smelte øyeblikkelig i munnhulen, gir fra seg en meget unik, men ekkel smak. Minner om tysk kalendersjokolade. Smelter svært elegant, uten å bli klissete. Nøttesmaken er fraværende. Sødmen perfekt, og sjokoladen er på ingen måte bitter. Smaken er alt i alt allikevel katastrofal.

Konklusjon:

Dårlige greier fra begynnelse til slutt. Første gangen Valrhona skuffer. Sjokoladelukten skuffer, selv om nøtteduften er vidunderlig. Begynner med en tam, tørr og kalendersjokoladeliknende smak. Etterspillet i munnen er kvalmende, og gir asosiasjoner til harsknet smør. Sødmen er imidlertid fint balansert, men kommer i skyggen av det andre. Smelteprofilen er god, og løfter smaken noe. Sjokoladen er allikevel veldig nervøs på smak, og presterer dårlig. 

Navn: Valrhona, Gianduja.

Pris: 79,- for 200 g

Kjøpested: Meny, Sannergaten.

Type: Lys sjokolade

Terningkast: 2

 

 

 

8 kommentarer

Emine

19.11.2011 kl.15:20

Du er rar! men et flott blogginnlegg, og kjempe bra med nye ideer. Koz og klemz <3333

Rakel

19.11.2011 kl.15:23

Fantastisk! Like flott å lese som treffende vinanmeldelser! :D

Magnus87

19.11.2011 kl.15:25

haha, jeg elsker måten du skriver om sjokolade som om det var gull xP herlig! :D

gyrk

22.11.2011 kl.19:09

Endelig noen som tar sjokolade på alvorlig! Det var på tide! :-)

foralldel

27.11.2011 kl.19:21

Magnus87: Må jo det da! (A)

foralldel

27.11.2011 kl.19:22

Rakel: Yay! :D

foralldel

27.11.2011 kl.19:22

gyrk: Ikkesant?:D

vaciera

27.11.2011 kl.21:47

En sjokolade anmelder, det var på tide :)

Skriv en ny kommentar

hits